Ranko Rajović: Roditelji su prvi i najvažniji učitelji

Ranko Rajović, lekar specijalista iz Novog Sada, predsednik je Mensinog Komiteta za darovitu decu i otac četvero dece.

U razgovoru za portal Gugu.ba ovaj stručnjak, čije savete o vaspitanju i obrazovanju na YouTubeu prate milioni ljudi, istakao je da su roditelji prvi i najvažniji učitelji svoje djece.

U delu knjige 'IQ djeteta – briga roditelja' napisao sam da su roditelji prvi i najvažniji učitelji. Posebno u periodu od druge do pete godine. To su mnogi roditelji zaboravili i očekuju da neko drugi preuzme njihovu ulogu ili čak ni to ne očekuju nego brigu o djetetu preuzima TV program ili video igrice. Sve više imamo dece sa poremećajima pažnje, poteškoćama u učenju, pojavljuju se gotovo u epidemijskim razmjerama poremećaji govora, ravna stopala, poremećaj držanja tijela. Moramo pod hitno tome stati na put, a tu su roditelji najvažniji, jer oni zapravo naprave prve greške, pa čak i podstiču neke aktivnosti koje su beskorisne ili čak i štetne za razvoj djeteta. Naravno, roditelji ovo sve rade iz dobre namjere, zato je važna edukacija", kazao je Rajović.

Kao primjer je naveo skakanje djeteta po krevetu, blatu ili foteljama, istakavši da te aktivnosti mogu pomoći razvoju djeteta, ali da ih roditelji sprečavaju jer se boje da će se djeca povrijediti ili upropastiti madrac.

"Uvek je važno napomenuti da je najvažnija sigurnost deteta, pa neka roditelj obezbijedi okruženje za ove aktivnosti, a ne da sprečava dete da to radi", istakao je ovaj stručnjak.

KutakNet

Share this article