Vaspitanje tinejdžera: 9 načina da postavite granice

Tinejdžerski period je za mnoge roditelje veoma težak jer ne znaju kako da se postave prema svom detetu i na koji način da im pokažu autoritet, ali da istovremeno zadrže dobar odnos sa detetom. Ograničenja su nešto na šta u ovom periodu svaki roditelj mora da insistira, a evo kako da ih postavite.

1. Budite jasni
Budite jasni i konretni kada su pravila i posledice njihovog kršenja u pitanju. Ne dozvolite detetu da zaobiđe pravila zbog ”rupe u zakonu”.

2. Bidite dosledni
Doslednost je ključni indikator toga koliko će vaša ograničenja imati efekta. Potrebno je puno truda, ali to će se isplatiti.

3. Budite direktni
Pokažite im tačno šta je prihvatljivo a šta ne. Ne želite da se dete nađe u situaciji da nije sigurno da li je određeno ponašanje u redu ili ne.

4. Razlikujte privilegiju od prava
Privilegije su stvari poput mobilnih telefona, i njih lako možete da oduzmete. Hrana, odeća i krevet su prava i ne treba da ih oduzimate kao kaznu.

5. Razumite ih
Deo mozga koji je zadužen za uzrok i posledicu nije potpuno razvijen sve do dvadesetih godina. Deca ne mogu uvek da shvate značenje svojih izbora i potrebno im je navođenje kroz komplikovane tinejdžerske godine.

6. Pokažite brigu, ne kontrolu
Stavite detetu do znanja da ste vi njegov saveznik. Pokažite interesovanje za njegovo mišljenje i razgovarajte o tome zašto imate drugačije poglede.

7. Pružite detetu odgovornost
Ohrabrite svog tinejdžera tako što ćete mu dozvoliti da sam donosi odluke, ali i da snosi posledice. Umesto da se plašite mogućih loših posledica i da pokušavate da ga zaštitite od njih, dozvolite mu da ih proživi. Kada ”spasavamo” dete od loših posledica, podržavamo stav da su loši izbori u redu.

8. Porodica ispred prijatelja

Često se tinejdžeri žale roditeljima da je njihovim prijateljima nešto dozvoljeno, a njima nije. Objasnite im da to nije nešto što vaša porodica radi, umesto da im govorite da je nešto dobro, a nešto pogrešno.

9. Pismeni dogovor
Razmislite da sa detetom sastavite ”ugovor” koji će naglasiti kućna i pravila ponašanja. Kada tako učinite, eliminisaćete svaku zabunu.

KutakNet

 

Share this article