VERBIĆ UDARIO NA VUČIĆA Ministar neće dualno obrazovanje u Srbiji

Dualno obrazovanje stvorilo je razdor između predsednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra prosvete Srđana Verbića.

Dok premijer koristi svaku priliku da kaže da ćemo izgurati dualno obrazovanje, ministar provete je u autorskom tekstu u NIN-u ocenio da za tako nešto nema uslova. Kako je naveo, u Srbiji ne postoji dovoljan broj preduzeća koja bi mogla da ispune stroge uslove za otvaranje radnog mesta za učenje.

- Model dualnog obrazovanja ne može da se kopira ako se istovremeno ne preslika i celokupno okruženje sa infrastrukturom, društvenom odgovornošću kompanija, poslovnom kulturom itd. Glavni adut kompanija koje u zapadnoj Evropi učenicima nude dualno obrazovanje je obećanje da ih posle te škole čeka siguran i dobro plaćen posao. Primetite da takvo obećanje daje kompanija, a ne škola. Tamo gde takvo obećanje ne drži vodu ne može biti ni motivacije za takav način obrazovanja - piše Verbić.

Doduše, i sam Vučić je isticao kako će biti teškoća u sprovođenju ove "najozbiljnije reforme posle mera fiskalne konsolidacije". Premijer je rekao i da velike promene u sferi obrazovanja očekuje 2016. i 2017. godine.

- Ako iz škola na vreme budemo slali da nauče posao, imaćemo obrazovanu i motivisanu radnu snagu - rekao je Vučić na prošlogodišnjem Biznis forumu na Kopaoniku, dodavši da će u tome biti potrebna pomoć domaćih privrednika.

 

Verbić pak u NIN-u piše kako "poslodavci kod nas ponekad olako shvataju praksu u svojoj firmi. Zbog toga, dodaje, "učenici malo nauče i gube motivaciju". Verbić je još napisao i da je "za praksu naših đaka potrebno približno 50.000 radnih mesta za učenje", što srpska privreda u doglednoj budućnosti neće biti u stanju da obezbedi.

KutakNet

Share this article