3 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE DECI VAŽNO POSTAVITI JASNA PRAVILA I GRANICE

Disciplinovanje i odgoj dece često je predmet razgovora među roditeljima, ali i stručnjacima. Kada i kako postaviti granice, na koji način se postaviti u konfliktnim situacijama i u kojoj mjeri ići na ruku detetu – oko ovoga nisu uvek svi saglasni i ne postoje apsolutna merila i pravila. Donosimo vam…

1. Granice omogućuju deci da se osećaju sigurno

O nekim stvarima ne treba pregovarati s decom nego odmah postaviti jasne granice koje se ne smeju prelaziti. Pravila i rutine poput vremena kada će dete ići u krevet, koliko će sati dnevno smeti da provede ispred televizora i kada je vreme i u kojoj varijati za mobilni telefon – donose isključivo roditelji.

To omogućuje detetu da se oseća sigurno i zaštićeno jer predvidljivost i rutina smanjuju teskobu i nesigurnost deteta. Postavljanje granica ne znači da ste strog roditelj koji ne osluškuje potrebe svoga deteta, nego da ste roditelj kome su sigurnost i dobro vaspitanje na prvom mestu.

2. Granice i pravila prekidaju razvoj narcizma

Narcizam kod dece je normalan i u skladu s njihovim razvojem, međutim ukoliko se on na vreme ne zaustavi može prerasti u ozbiljan problem u kasnijem životu.

Dete koje zna da postoje granice ugađanja od strane roditelja – kasnije će se lakše nositi s životnim razočarenjima i činjenicom da se svet ne vrti oko njih i da ne može sve biti kako oni žele. Svest o granicama deci omogućava da budu povezanija sa stvarnim svetom i nema potrebe da ih preterano hvalimo za svaku sitnicu.

3. Neka se malo muče

Nemojte detetu sve servirati na poslužavniku i onemogućiti mu da se upozna s preprekama i trudom koji je nužno uložiti u mnoge aktivnosti.

Mnogi roditelji ne žele da njihova deca dožive razočaranje, da padnu i povrede se ili da se muče s nekim preprekama, ali upravo je to ključna stvar odgoja i podsticajnog razvoja deteta.

Najveća pomoć je da ponekad ne pomognemo, i dopustimo detetu da samo pronalazi rešenja i razvija veštine nužne za srećan i ispunjen život koji će biti utemeljen na samopouzdanju i samostalnosti.

(KutakNet)

 

Share this article