BOŽJI DAR IZ PRIRODE Lovorov list leči kašalj – ovaj čaj vam može ublažiti tegobe

Lovor je na našem području poznat kao izuzetan kulinarski začin, koji obroke obogaćuje svojom prepoznatljivom aromom i ugodnim okusom.

Lovorov list se još od davnina koristio kao začin, ali i kao lijek, prvenstveno zbog svog antiseptičkog i protuupalnog djelovanja.

Bogat je vitaminima iz B grupe koji pomažu boljem funkcioniranju živčanog i mišićnog sustava, pozitivno utječu na metabolizam, hormonski status i lovor sadrži i brojne minerale: kalij, bakar, mangan, kalcij, selen, željezo, magnezij i cink.

 

Čaj od lovora se upotrebljava u liječenju bolesti probavnih organa, anoreksije, gubitka apetita, kod šećerne bolesti, kod krvožilnih smetnji, kao i za dezinfekciju prostora u kojima se nalaze virusi gripa, prehlade i razni drugi mikrobi.

Djeluje sedativno pa se koristi i u slučaju nervoze, napetosti i kod nesanice, ali ako se pretjera s količinom može izazvati halucinacije.

Također, lovorov list može biti od velike pomoći i u terapiji gihta i reume, a eterično ulje lovora se uspješno koristi u liječenju bolesti limfnih čvorova jer podiže imunitet i ukoliko samo nekoliko kapi utrljavate na područje limfnih žlijezda, olakšat ćete tegobe.

Ulje od lovora se koristi i za inhaliranje kod problema s dišnim kanalima, ono smanjuje neugodni učestali kašalj i potiče nas na iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz pluća.

Lovorov list protiv bronhitisa i kašlja – recept za čaj

Tri lovorova lista sitno isjeckajte, prelijte s 2,5 decilitra vode i kuhajte desetak minuta. Skinite s vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, kada ga trebate procijediti. U procijeđen čaj dodajte jušnu žlicu soka od limuna i dvije žlice domaćeg meda.

Napitak se pije dva do tri puta dnevno u količini do 3 dl. Ovako pripremljen čaj od lovorovog lista protiv kašlja se preporučuje i za jačanje imuniteta kod gripe, a najučinkovitiji je kod bronhitisa i problema s dišnim organima.

(Izvor: novizivot.net)

Share this article