BUDUĆA DEGENERACIJA: Deca sada provode manje vremena napolju od prosečnog zatvorenika

“Rijetko da ćete danas naći decu koja se penju na drvo, igraju “školice” ili se dobacuju loptom”.

Za sve zatvorenike u svetu je karakteristična njihova nemogućnost slobodnog kretanja. Zatvorenici u WABASH zatvoru maksimalne sigurnosti u Indiani, su nedavno  bili šokirani kada su čuli da postoji grupa  koja provodi manje vremena na otvorenom nego oni… to su deca.

Globalno istraživanje provedeno o tome koliko vremena provode deca na otvorenom je ubrzo postala kampanja pod nazivom “Prljavština je dobra” nakon što su rezultati pokazali nedostatak igre na otvorenom među djecom u dobi od pet do dvanaest godina.

Rezultati ankete, koju je naručila britanska kompanija koja proizvodi prašak za veš Persil, a sprovedena je od strane nezavisne kompanije za istraživanje tržišta, otkrila je da 1/3 britanske dece potroši 30 minuta ili manje izvan kuće svaki dan, a svako peto dete se ne igra uopšte napolju za prosječnog dana.

Istraživači su ispitli 12.000 roditelja u 10 zemalja: SAD, Brazil, Velika Britanija, Turska, Portugal, Južna Afrika, Vijetnam, Kina, Indonezija i Indija.

 

“U prosjeku, deca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika.”Prema inicijativi “Prljavština je dobra”, zatvorenici dobivaju najmanje dva sata vremena vani svaki dan, dok većina dece uživaju jedan sat ili manje, u proseku.

Zatvorenici intervjuirani u kratkom filmu izražavaju važnost njihovog vremena na otvorenom.

“Mislim da je to verovatno najvažniji deo mog dana”, kaže jedan zatvorenik. To “čuva moju pamet, drži moje telo jakim”, još jedan, objašnjava. Još jedan zatvorenik naziva svoje vreme napolju “lepi velik vrhunac mog dana.”

Zatvorenici su tada pitani kako bi se osećali da je njihovo vreme provedeno napolju smanjeno sa dva sata dnevno na jedan.

“Mislim da bi to stvorilo više ljutnje, više – to ne bi bila dobra stvar”, jedan zatvorenik je primetio. Još kaže da će to biti “mučenje”, dok stražar kaže: “Mislim da je skraćivanje vremena provedenog vani na 1 sat dnevno, potencijalna katastrofa.”

Kad u anketar kaže zatovrenicima da deca često provode samo jedan sat na otvorenom po danu, oni su šokirani. “To je depresivno”, jedan komentira. “Penjanje na stablo, slomiti nogu; to je dio života”, drugi kaže.

“Naučite biti dete”, još jedan zatvorenik dodaje.

(Izvor: NoviSvjetskiPoredak.com)

Share this article