DEJANA IZ NIŠA OSMISLILA BUREK KOJI NE GOJI: Mesi BEZ KVASCA, BELOG BRAŠNA I ŠEĆERA i izgleda tip-top!! (FOTO)

Zamislite čitavu godinu bez kvasca, belog brašna i šećera? Deluje kao pakleno težak izazov i ne preterano "ukusan", priznajemo. Imamo utisak da je čak i neizvodljivo, posebno u eri kada se šećer nalazi u namirnicama za koje to nikada ne bismo rekli, poput suhomesnatih proizvoda, nekih vrsta sira, jogurta... Ipak, jedna Dejana iz Niša nam je pokazala da smo u zabludi i da je sasvim moguće ovakvu ideju pretvoriti u delo, i to da nam ničega ne nedostaje!

Dejana Stanković je mlada mama iz Niša, koja je rešila da porodiljsko bolovanje iskoristi ne samo da odgaja svoje mališane - ćerkicu Nikolinu (4) i blizance Mihajla i Danicu, već i da pokrene jedan sjajan izazov, koji je na koncu svega preporodio njeno, ali i zdravlje čitave njene porodice.

 

Naime, 32-godišnja Nišlijka 2018. godinu posvetila je posebnom režimu ishrane - onom koji u potpunosti isključuje beli šećer, belo brašno i kvasac, a na ovo se obavezala i javno putem svog Instagram profila, koji je u međuvremenu postao platforma na kojoj deli iskustva i recepte, te osmislila hešteg #mojih365dana.

"Krajem prošle godine, zbog tempa života, obaveza i nespavanja koje prati sve mame, susrela sam se sa ozbiljnim padom imuniteta, a vratili su se stari i javili novi zdravstveni preparati. U pomoć sam pozvala pijacu, a ne preparate i posle samo dve nedelje ishrane bez brašna i šećera, uz korišćenje propisane terapije, naravno, nalazi su bili uredni, a ja sam se osećala odlično", počinje priču naša sagovornica, i tvrdi da se nikada nije osećala, ali ni izgledala bolje.

 

Simpatična Nišlijka otkriva da je najveća prepreka u sprovođenju ovakvog režima činjenica da veliki broj namirnica, za koje nikad ne biste ni pomislili, čak i proizvodi uz čiji naziv uvek ide  "zdravo". Ipak, uz malo volje i domišljatosti pronašla je način da i taj kamen spoticanja prevaziđe, i uzela stvar u svoje ruke - sada većinu stvari jednostavno pravi sama: džem bez šećera, slane namaze, domaći suvi začin, domaći krem...

Dejana priznaje da s vremena na vreme oseti potrebu za nečim "zabranjenim", a jednom prilikom šetajući Nišom, bila je toliko opijena mirisom bureka, da je rešila da po svaku cenu osmisli burek bez kora od pšeničnog brašna. I uspela je! Napravila je proso burek. Vodila sam se time da treba da bude hrskav i sa sirom, pa sam skuvala proso i u tepsiju ređala red prosa, red sira, pa opet proso. Sve sam fino premazala uljem, ubacila u rernu i posle 40min, moja čula ukusa i mirisa su bila potpuno zadovoljena", ispričala je i otkrila da ume da "zavara" i decu tako što im u kutiji za pravi čokoladni krem servira onaj domaći od lešnika i urmi, pa sa njim navale na palačinke (od speltinog ili heljdinog brašna).

(Izvor: zena.blic.rs / S. Pavlović)

Share this article