Evo koja hrana ide sa kojim lekom: Ako pijete antibiotike, OVO NI SLUČAJNO NE SMETE DA JEDETE

Neki lekovi i neke namirnice jednostavno ne idu zajedno. Hrana može da smanji dejstvo leka, spreči ili oteža varenje, ali i lek može da napravi haos, može da ubije apetit ili da spreči telo da iskoristi hranljive materije, vitamine ili minerale.

Negativno dejstvo namirnica koje se ne slažu s uzetim lekom ogleda se u tome što organizam ne iskoristi sav uneti lek, već samo jedan njegov deo.

Učinak interakcija hrane i lekova nije uvek isti. Varira i zavisi od doze uzetog leka, sastava obroka, pola, starosti, građe tela, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Najvećem riziku izloženi su deca, stariji ljudi, adolescenti, pothranjeni, hronični bolesnici, pušači i alkoholičari, te ove grupe treba da vode najviše računa o neslaganju hrane i lekova.

 

Antihistaminike (lekove za alergiju), analgetike (lekove za bolove) i antipiretike (lekove za visoku temperaturu) uzimajte na prazan stomak.

Statine (lekove protiv povišenih masnoća) uzimajte uz večeru pošto se jako teško apsorbuju.

Aspirin i kortikosteroide pijte na pun stomak.

Kortikosteroidi traže hranu bogatu proteinima, vitaminom D i kalcijumom.

Antibiotike pijte između obroka zato što masna hrana usporava pražnjenje želuca, pa se veća količina leka razgradi, a manja stigne na cilj. Izuzetak su sulfonamidi, hloramfenikol i penicilinski antibiotici, na čiju iskoristljivost hrana ne utiče.

Lekove za visok pritisak ne uzimajte uz hranu bogatu natrijumom, so im smanjuje dejstvo.

Lekove za šećer ne pijte uz hranu bogatu ugljenim hidratima, šećer im smanjuje dejstvo.

 

Antibiotike za lečenje urinarnih infekcija ne pijte sa sokom od brusnice ili limete zato što menjaju kiselost urina i razblažuju lek.

Teofilin, lek za astmu, ne voli crni čaj i kafu.

Lekovi za izmokravanje i ACE inhibitori (lekovi za visok pritisak) ne trpe namirnice s visokim sadržajem kalijuma (banane, pomorandže, krompir, zeleno lisnato povrće, paradajz).

Antikoagulante (lekove protiv zgrušavanja krvi) ne treba uzimati kad i tamnozeleno povrće.

Uz sedative, antihistaminike, insulin, morfin, antibiotike, betablokatore i neke antidepresive zabranjeno je piti alkohol.

Antipsihotici, antidepresivi i antihistaminici izazivaju zatvor.

Antiinflamatorni lekovi uz hranu bogatu mastima izazivaju pospanost.

Lekove koji sadrže teofilin ne uzimajte uz čaj, čokoladu, kafu i sve „kola“ napitke.

Lekove za želudačnu kiselinu ne vredi piti uz sok od pomorandže.

Lekovi za šećernu bolest ne trpe beli luk, kao ni lekovi protiv zgrušavanja krvi.

Lekove protiv glavobolje i one protiv alergija ne pijte kad jedete paradajz, smanjuje im dejstvo.

Lekove za alergije, kontraceptivne pilule, neke sedative, lekove za snižavanje masnoća, neke lekove za pritisak i neke psihijatrijske lekove ne treba uzimati kad i grejpfrut, pošto im sprečava razgradnju i pretvara ih u otrove.

MAO inhibitore (grupu psihijatrijskih lekova) ne treba uzimati s namirnicama koje su bogate tiraminom (sir, jogurt, džigerica, kobasice, salame, feferoni, avokado, banane, suncokret, kiseli kupus, soja-sos, kofein, pivo, vino) da ne bi došlo do skoka pritiska.

(Izvor: blic.zena.rs)

Share this article