Evo šta jedna šaka oraha radi vašem mozgu i srcu. Iznenadićete se!

Kada ovo pročitate, počet ćete ih češće jesti!

Ne samo da orasi imaju dobar ukus, nego nam daju i ogromnu količinu energije te osigurava mnoge zdravstvene prednosti.

Jezgričasto voće je dobro za zdravlje, ali u usporedbi s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata. Postoji dvadesetak vrsta oraha.

 

Dvije najpoznatije vrste su perzijski orah koji potiče iz Azije i s Dalekog istoka, i crni orah koji je rodom iz Sjeverne Amerike. Danas se orasi uzgajaju u područjima od jugoistočne Europe sve do Japana, te u nekim dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine.

Potrebno je 15 godina kako bi drvo naraslo i počelo davati plodove. Prosječno drvo oraha daje plod 45 godina. Ne samo da orasi imaju dobar ukus, nego nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti.

Čuva zdravlje srca

Redovno konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega-3 masnih kiselina koje se nalaze samo u biljkama i igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

Alfa-linolenska kiselina štiti od upale krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizira krvni tlak. Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

Sprečava rak dojke i prostate

Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiupalnih tvari, pa nije ni čudo da ima značajan učinak u sprječavanju raka. Neka istraživanja pokazuju da fitosteroli i antioksidanti u orahu mogu spriječiti rak dojke.

Štiti od dijabetesa

Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalne razine inzulina u krvi. Istraživanje provedeno u Harvardskoj školi javnog zdravlja je utvrdilo da žene koje su konzumirale 30 grama oraha pet puta tjedno imale 30% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Poboljšava rad mozga

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak. Manjak omega-3 masnih kiselina može negativno uticati na pravilno funkcionisanje mozga. Djeca s nedovoljnim unosom istih imaju poteškoće u ponašanju i učenju.

(Izvor: nezavisne.com)

Share this article