MORATE DA PROBATE Po najstarijem vojvođanskom receptu: Martinačke punjene krofne narastu duplo!

Martinci su jedno od najstarijih sela u Vojvodini. Postojalo je još u vreme Rimljana, a u njemu je rođen i jedan od rimskih imepratora Trajan Decius.

Ovo je staro selo koje istorijski izvori pominju još u predtursko vreme, 1445. godine. Ovde je očuvana sremačka tradicija u pripremi najlepših jela, pa se tako, već nekoliko godina uazad održava "Krofnijada" sa sve većim brojem učesnika i gostiju, kada se podeli oko 2.000 krofni.

Evo i kako da napravite jednu od omiljenih poslastica ovog kraja, po starinskom receptu!

 

Sastojci:  kvasac, 500 ml mleka, malo šećera, 1 kg brašna, 3 jaja, kora limuna, puter, ulje za prženje.

Priprema: Podmesiti kvasac u mleku sa malo šećera, soli i brašna. U kg brašna stavite 3 žumanca, supenu kašiku šećera, koru limuna i puter veličine kao orah. Zamesiti sa mlekom i izraditi testo mikserom da se odvaja od vangle. Ostavite da naraste.

Kada naraste staviti na sto i oklagijom razvući koru, pa čašom vaditi krugove i na svaku drugu stavljati pekmez i tu sa pekmezom premazati belancem po ivici pa preko nje staviti praznu pogačicu i ostaviti 15 minuta.

U vrelo ulje spuštati krofne ali na onu stranu koja nije bila na stolu - gornju stranu. Pospite šećerom u prahu i uživajte!

(Izvor: stil.kurir.rs / srbijuvolimo.rs)

Share this article