OBRATITE PAŽNJU Sve posledice manjka vitamina B12: Vrtoglavice, zaboravljanje, Alchajmerova bolest!

Vitamin B12 je jedan od najsloženijih vitamina u ljudskom organizmu, zbog svoje hemijske strukture i neophodan čoveku, jer se usled njegovog nedostatka mogu javiti brojni zdravstveni problemi.

Ovaj ključni vitamin ne sintetišu ni biljke ni životinje, već samo neke vrste bakterija - mikroflora preživara, na primer, sintetiše vitamin B12 u dovoljnoj količini, pa je upravo zato osnovni izvor ovog nutrijenta hrana životinjskog porekla.

Neke od njih su jetra, bubrezi, srce i mišići svinje i goveda, jer se baš u njima gomila proizvedeni vitamin. Odličan izvor su i riba i jaja, kao i drugi proizvodi životinjskog porekla.

 

Vitamin B12 ima značajnih antitumorski efekat i može biti izvor energije ne samo za telo čoveka, već i za njegov centralni nervni sistem. Održava dobro stanje nervnog sistema, poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu.

Sa druge strane, nedostatak vitamina B12 može da dovede do negativnih posledica po zdravlje čoveka.

Ovo su znaci nedostatka vitamina B12:

Vrtoglavica - Vrtoglavice mogu da ukazuju na nedostatak vitamina B12, ali je najboljeposetiti lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok.

Zaboravljanje - Često zaboravljanje je veoma čest simptom nedostatka vitamina B12, a mnogi smatraju da osobama koje pate od Alchajmera ili drugih vrsta demencija nedostaje upravo ovaj vitamin.

Slabost u mišićima - Zbog nedostatka ovog vitamina je moguća pojava slabosti u mišićima.

Bled ten - Često osobe kojima fale vitamini imaju bled ten zbog manjka eritrocita.

Utrnulost - Može biti simptom nedostatka vitamina, a dešava se zbog oštećenja nerava.

Neobjašnjiv umor - Nedostatak ovog vitamina smanjuje broj eritrocita i time i smanjuje količinu kiseonika u krvi, što dovodi do hroničnog umora.

Imajte u vidu da se vitamin B12 veoma brzo razgrađuje na svetlosti i zbog je namirnice koje ga sadrže neophodno čuvati na tamnom mestu.

(Izvor: stil.kurir.rs)

Share this article