OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Šta sve leči ČUVARKUĆA?

Čuvarkuća je od davnina poznata kao veoma korisna i lekovita biljka. Njena moć u prirodnoj medicini ima veoma važnu ulogu. Osim toga, ona se smatra i zaštitnikom kuće u kojoj se gaji, a ne zahteva nikakvu posebnu negu.

Latinski naziv za ovu biljku je "uvek živa" što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena. Gde raste čuvarkuća tu svoju neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo.

 

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusenica, raznih insekata i štetočina. Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene. Zaliva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije je potrebno zalivati. Cveta od oktobra do novembra i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge lekovite preparate. U nastavku vam predstavljamo nekoliko lekovitih recepata:

Sveže isceđeni lekoviti sok od čuvarkuće

Ovaj sok leči opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pege i opekotine od sunca, herpes i ispucalu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

ČAJ OD ČUVARKUĆE!

Čaj od čuvarkuće pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.

Sastojci za pripremu čaja:

2 kašičice usitnjenih listova čuvarkuće, 1 čaša vrele vode.

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan pre jela.

MED I ČUVARKUĆA KAO PRIRODNI LEK!

Potrebno vam je:

500 grama domaćeg meda, 300 grama listova čuvarkuće.

Priprema leka:

Čuvarkuća se samelje i pomeša sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana. Konzumira se kašičica smese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti telo od toksina. Takođe se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih lekara. Dokazano je da uspešno leči miome na materici i ciste na jajnicima.

 

MAST OD ČUVARKUĆE

Potrebno vam je:

1 šaka sitno iseckanih listova čuvarkuće, 200 grama masti.

Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Posle toga se mast ponovo lagano zagre je da postane tečna, procedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Mast od čuvarkuće je lekovita za: Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubode insekata.

(Izvor: stvarukusa.rs)

Share this article