Podno grejanje: Cena i preduslovi za ugradnju

Saznajte šta je potrebno da ugradite podno grejanje u vaš dom, koliko to košta i koje su prednosti ovakvog vida zagrevanja prostorija.

Pošto je visina instalacija podnog grijanja od 10 do 12 cm, to znači da stolarija upravo toliko treba da je podignuta od ploče. Iz ovog uslova proizilazi da je podno grijanje lakše postaviti u fazi gradnje nego u završene objekte. U ovu visinu staje podloga, cijevi, ravnajući sloj i završna obloga. Kao podloga može se koristiti stirodur u kombinaciji sa armaturnom mrežom ili gotove stiroterm ploče sa kanalima za cijevi.

PROČITAJTE JOŠ TATA NANO: Najjeftinija kuća na svetu, a košta manje od 500 eura (VIDEO)

Osnovna prednost podnog grijanja u odnosu na radijatorsko jeste što je za njega potrebna puno niža temperatura vode.

 

Kao završna podloga za podno grijanje preporučuje se keramika, mermer ili granit jer su upravo ovi materijali vrlo dobri provodnici toplote. Takođe, može se postavljati dvoslojni ili troslojni parket. Parket od punog drveta se ne preporučuje jer može doći do njegovog rasušivanja a samim tim i do razilaženja parketa.

Preporučljiva temperatura polaznog voda za podno grijanje je 35 do 40 stepeni što nam daje na samoj površini poda optimalnu temperaturu oko 28 stepeni. Podno grijanje je odlično ako je izvor energije toplotna pumpa koja ima dobro iskorišćenje pri niskotemperaturnim režimima.

PROČITAJTE JOŠ Evo koliko SARMA zaista može da stoji u FRIŽIDERU, a koliko u ZAMRZIVAČU!

Vrijeme postavke i ispitivanje

Vrijeme postavke podnog grejanja nije ništa duže od klasičnog, do dva dana za jedan stan prosječne kvadrature.

Ispitivanje sistema za podno grijanje se vrši vazduhom sa 3 bara pritiska u trajanju od par sati a prije izrade ravnajućeg sloja dobro je da se već napuni tečnošću.

podno-grijanje (2)

Cijena podnog grijanja

Cijena podnog grijanja može da varira od 15 do 40 eura po kvadratnom metru a zavisi od toga koje cijevi i koja podloga se koriste kao i da li se radi regulacija temperature i protoka za svaku sobu pojedinačno ili samo jedna regulacija za cijeli objekat.

Prednosti podnog grijanja

Osnovna prednost podnog grijanja u odnosu na radijatorsko jeste što je za njega potrebna puno niža temperatura vode (maksimun 40 stepeni) ali i što ne zauzima prostor te zidovi ostaju slobodni. Takođe, podni razvod dugo zadržava temperaturu što znači da može da prođe i 10 sati a da se ne uključi kotao za dostizanje sobne temperature.

Podno grijanje trotoara

Podno grijanje se može koristiti za topljenje snijega na parkinzima i trotoarima. Za ovu vrstu grijanja potrebno ugraditi izmjenjivač toplote jer je za tu namjenu dovoljna temperatura vode 10 do 12 stepeni.

(kutaknet.com / Gradnja.rs/ Autor: Dejan Stamatović)

Share this article