REČ STRUČNJAKA: Evo kako da oterate krtice sa travnjaka

Krtica je sitni sisar, koja živi ispod površine zemljišta, neumorno kopa tunele i pravi krtičnjake na površini zemlje. Hrani se isključivo životinjskom hranom – kišnim glistama i insektima. Ne hrani se biljkama, već ih samo podriva.

Najveći problem sa krticama su njihovi krtičnjaci, koji nastaju kada počnu izbacivati zemlju iz svojih hodnika. Ovi krtičnjaci su smetnja vlasnicima lepo uređenih travantih površina i dvorišta. Podrivanjem zemljišta ispod biljaka, odvajaju korenov sistem biljke od zemljišta, usled čega može doći do sasušenja travnatih površina.

PROČITAJTE JOŠ OD OVIH PRIRODNIH ĐUBRIVA PARADAJZ BUJA: STAVITE OVIH ŠEST STVARI TAMO GDE STE POSADILI PARADAJZ I OČEKUJTE NAJBOLJI ROD

 

Krtice su zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati. Ali mogu se primenjivati repelenti (sredstva za odbijanje), koji potiskuju ove životinjice, sa površina koje je čovek oplemenio ka površinama sa lošijim uslovima za njihov život. U ovim lošijim uslovima, krtice daju manji broj legla i generacija sa manjim brojem jedinki. Ovim se krtice svode na tolerantnu brojnost, kojom se zadržava potrebna ravnoteža u biocenozi, a sprečavaju štete na travnjacima i baštama.

PROČITAJTE JOŠ Ljudi su oduševljeni ovim trikom: Pred spavanje UBACITE BELI LUK U WC ŠOLJU i dogodiće se sjajna stvar (VIDEO)

Jedan od takvih preparata je nemački Detia Wuhlmausgas (rodenticid – repelent), koji se efikasno koristi za suzbijanje krtica, voluharica i poljskih miševa na otvorenim površinama (parkovi, dvorišta i poljoprivredne površine). Preparat nije opasan za divljač i kućne ljubimce, a na krtice i sitne glodare deluje odbijajuće.

Primenjuje se tako što grabuljom skidamo krtičnjak sa rupe tunela. U svaku rupu krtičnjaka i eventualne rupe pored krtičnjaka sipamo po jednu kafenu kašičicu preparata (granula). Zemlju grabuljom vratimo preko rupe, blago nagazimo petom preko rupe sa zemljom i zemlju poravnamo. Tretirane površine se prate naredna dva do tri dana za slučaj pojavljivanja novih krtičnjaka i njihovog korektivnog tretiranja. Na ovaj način smo uspešno očistili teren od krtica i do šest meseci.

Share this article