RODITELJI, OPREZ: Tehnologija je mnogo štetnija za decu nego što mislite!

Zavisnost od tehnologije kod dece jednaka je zavisnosti od kokaina, upozoravaju lekari. Doktor Nikolas Kardaras pisao je u svom članku o zavisnosti dece od tehnologije i upozorio kako tableti, pametni telefoni i drugi gedžeti izazivaju zavisnost koja loše utiče na razvoj dece.

U mnogim slučajevima deca su zbog tehnologije manje zainteresovana za sport ili čitanje i zbog igranja igrica znaju da ostanu budna dugo u noć zbog čega imaju problema sa snom.

Doktor Kardaras je u svom članku objavljenom u New York Postu opisao iskustvo jedne majke čiji je sin postao zavisan od igrice Minecraft. U početku je majka Suzan mislila da će igra na ajpedu biti edukacijska za njenog sina Džona, ali stvari su krenule u pogrešnom smeru.

"Suzan nije mogla da porekne promene na svom sinu. Postao je sve više fokusiraniji na tu igru, a sve su ga manje zanimali košarka i čitanje. Ujutro se budio i govorio kako je sanjao kockaste oblike", ispričao je doktor.

Majka je jedne noći mislila da joj sin spava, ali kada je došla u njegovu sobu on je sedeo na krevetu i gledao u ajped i izgledao kao da je u transu, nije reagovao ni na šta. Nakon toga je majka odlučila da je dosta s Minecraftom i odvikla ga od ajpoda.

(Izvor: vecernji.hr)

Share this article