Stiglo je proleće, vreme je za cveće: Šta se sadi i seje u aprilu

Stiglo proleće i vreme je da se vratite baštovanstvu, koliko vam mogućnosti to dozvoljavaju

Ovaj mesec u bašti možete da posejete: grašak, šargarepu, luk, salatu i praziluk. Rasadite blitvu, kupus, karfiol, kelerabu. 

PROČITAJTE JOŠ Lako za održavanje: 10 biljaka koje se posade jednom, a cvetaju narednih 10 godina

U drugoj polovini aprila možete da posadite paradajz i papriku, krompir, celer, pasulj, cveklu...

U aprilu se iz povrtnjaka može brati spanać, salata, rotkvice, mladi luk... Krajem aprila možete da posejete i lubenicu i dinju, mada ih ipak jedno vreme štitite najlonom od hladnog vremena.

 

April je mesec kada se orezuju maline i kupine, ali i kada se vinova loza vezuje. Najbolje bi bilo da voćnjak i vinograd pospete azotnim đubrivom.

Cveće u aprilu

April je mesec u kojem se seju skoro sve vrste cveća. Sredite leje tako što ćete ih očistiti od lišća i sasušenih grančica, a potom prekopati. Višegodišnje cveće okopajte i prihranite đubrivom.

PROČITAJTE JOŠ: USPEVA BAŠ SVIMA Ako ga zasadite sad imaćete najraskošniju terasu za mesec dana

Ovaj mesec posadite lukovice. Ako volite gladiole koje će cvetati od juna do septembra, sada ih posadite. 

Kada sadite lukovice imajte u vidu da one moraju dobro da se ukopaju u zemlju kako ne bi došlo do smrzavanja lukovice ili mehaničkog oštećenja prilikom okopavanja. Kad jednom već posadite lukovice, morate redovno da ih zalivate kako se ne bi osušile.

Jagode okopajte, odstranite im sasušene listove, a potom ih prihranite. Ako imaju dovoljno sunca, uskoro će početi da cvetaju.

Ovaj mesec sadite i ovo cveće:

 

Dan i noć

Mogu da se sade direktno u zemlju ili u saksije. Ovo cveće se često sadi u kasnu jesen jer dobro podnosi hladnoću, ali ako ga posadite sada do juna ćete uživati u njegovim divnim cvetovima.

Lobelija

Bogata plavim i sitnim cvetom, ova biljka voli senovite delove vrta. Seje se direktno u saksiju i veoma brzo napreduje.

basta-biljke-pixabay 770

 *Foto: Pixabay

Cinija

Cveće koje neodoljivo podseća na hrizanteme seje se u aprilu. Možete je sejati direktno u leje, a uskoro ćete dobiti lepe cvetove. Cinija voli puno sunca, a u narodu je poznata pod nazivom "lepi čovek".

Kadifa

Omiljeno cveće naših baka se seje u prvim danim aprila. Veoma se dobro prima pa ćete uskoro uživati u prvim listićima ove zahvalne biljke. Cveta tokom celog leta i ne zahteva preteranu negu.

Koje je vaše omiljeno vrtno cveće, bavite li se baštovanstvom? Napišite nam u komentarima na Fejsbuku

(kutaknet.com / stil.kurir.rs)

Share this article