Zbog čega Fikus benjamin gubi lišće?

Fikus benjamin je jedna od omiljenih sobnih biljaka koja može biti veliko stablo, ali i maleno bonsai drvce. Ono što ga čini popularnim njegov su zanimljiv izgled i jednostavnost uzgoja, pa upravo zato ima sve više i više poklonika.

Međutim, ne polazi baš svakome za rukom biti ponosnim vlasnikom prekrasnog primjerka fikusa benjamina, jer se zna dogoditi da on odjednom odbaci listove. Ipak, možda još nije prekasno…

 

Svako jače opadanje lišća siguran je znak da nešto nije uredu. Najčešće pogreške u uzgoju benjamina su:

 

– Preobilno i prečesto zalivanje

Biljke je potrebno zalijevati u trenutku kad se supstrat osuši, bez obzira koliko je dana proteklo od posljednjeg zalijevanja. Također, potrebno je pripaziti da ne dolazi do dužeg zadržavanja vode u podlošku, jer tada može doći do „gušenja biljke“ koja onda najprije odbacuje lišće, a naposljetku i propada.

Visoka važnost supstrata pogoduje razvoju brojnih biljnih bolesti, koje također mogu biti uzrok propadanja.

– Nedovoljno zalivanje

S nedovoljnim zalijevanjem biljka osim što ne može usvojiti vodu, ne može niti usvojiti hranjive tvari. Ukoliko biljci razdoblje bez vode potraje neko dulje vrijeme, ona će zasigurno svoje lijepe listove odbaciti, jer im neće moći osigurati dovoljno vode i hranjivih tvari.

– Izloženost naglim promjenama temperature

Nagle promjene temperature izazivaju stres koji može biti uzrok opadanju lišća.

 

– Podno grejanje

Podno grijanje pogubno djeluje na sve biljke koje držimo na podu. Taj problem moguće je riješiti postavljanjem neke vrste izolatora topline (stiropol) ispod graste u kojoj je biljka posađena.

– Nedovoljno osvetljenje

Benjamin nije biljka koja uspijeva u mračnim hodnicima – za svoj optimalan rast i razvoj traži mjesto s dosta dnevne svjetlosti, ali bez utjecaja direktnih sunčevih zraka, jer bi one mogle na listovima uzrokovati opekotine.

– Izloženost promaji

Ova vrsta fikusa na propuh reagira odbacivanjem listova.

– Premeštanje biljke

Biljka je izuzetno osjetljiva na premještanje. Zahtjeva stalno mjesto, promjena položaja izaziva šok koji za posljedicu ima žućenje i odbacivanje lišća.

– Presađivanje

Fikus benjamin se presađuje svake druge ili treće godine, najbolje u rano proljeće, kad korijenje počne izlaziti na površinu supstrata. Za presađivanje treba koristiti grastu koja je veća samo za jedan broj od dosadašnje.

Grasta se nadopuni supstratom za sobne biljke koji je mješavina dva dijela treseta i jednog dijela pijeska. Neposredno nakon presađivanja, biljka može odbaciti veliki dio listova, ali ako su joj drugi uvjeti osigurani ona će se brzo oporaviti.

– Čišćenje listova

Nakupljenu prašinu na listovima najbolje je skidati mekanom krpicom ili prskanjem kišnicom, odnosno destiliranom vodom koja ima temperaturu sobe.

Prskanje biljaka mekom vodom je potreban i važan dodatak zalijevanju. Tuširanje biljaka vodovodnom vodom dovodi do stvaranja kamenca na listovima, stoga to ne treba činiti. Prečesta upotreba sjaja za prskanje listova također nije preporučljiva.

– Prehranjivanje

S prihranjivanjem ne treba pretjerivati. Obično se prihranjuje svaka dva tjedna, od proljeća do jeseni s tekućim gnojivom za lisnate biljke. Svakako je važno držati se uputa proizvođača gnojiva i ne pretjerivati.

– Orezivanje 

Orezivanje u svrhu oblikovanja krošnje najbolje je obavljati tijekom zimskih mjeseci. Požutjele listove je potrebno uklanjati. Na mjestima reza pojavljuje se bijela tekućina koja može kod nekih ljudi izazvati alergijsku reakciju na koži, stoga nakon orezivanja treba dobro oprati ruke.

Fikus benjamin može godinama ukrašavati vaš ured ili stan i pri tom narasti vrlo visoko. Srećom, odrežemo li mu vrh, on će ipak nastaviti živjeti i biti još ljepši i gušći.

 

(Izvor: e-valovi.com)

Share this article