BOKA KOTORSKA - BISER JADRANA: More čisto kao suza, luksuzne jahte i gradovi iz bajke (FOTO)

Ne samo što za pristojnu sumu novca možete da letujete deset dana, već je put do Crne Gore iz Srbije najkraći.

Za mnoge omiljena destinacija za letovanje u Crnoj Gori je Boka Kotorska, koja obiluje brojnim naseljima i ostrvima koja morate da obiđete.

 

Veća naselja u Boki su: Njivice, Igalo, Hreceg Novi, Savina, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošići, Bjela, Kamenari, Risan, Perast itd...

Ostrvo Mamula, Crna Gora

 *Foto: Profimedia/Alamy/ ostrvo Mamula

U Boki postoji i prelepa ostrva koja možete posetiti čamcem: Prevlaka, Mamula, Ostvro Vavedenja, Gospa od Škrpjela, Sveti Marko, Ostrvo Cveća, Sveti Đorđe...

 

Herceg Novi je oduvek bio omiljeno mesto za odmor turista iz Srbije, a mnogi ga zovu biserom bokokotorskog zaliva.

Herceg Novi Hunguest Sun Resort hotel

 *Foto: Tamara Antonović

Velika istorija ovog grada, kao i brojni kulturni sadržaji i festivali će i ove godine biti pravi "mamac" za turiste, a Herceg Novi je i dalje jedno od omiljenih letovališta za turiste iz Srbije.

Ukoliko odsedate u Herceg Novom i tokom boravka obiđete sve znamenitosti koje ovaj grad ima da ponudi, znajte da se na otprilike pola sata vožnje nalaze Dubrovnik i Kotor koji su takođe veoma zanimljivi turistima. Zbog toga je gotovo sigurno da vam avanture tokom odmora neće nedostajati.

Lepote Crne gore, Perast, fasinada

 *Foto: Promo

Iz Herceg Novog možete napraviti izlet do baroknog mesta Perast koji je poznat po pobedi protiv Turaka. Iz Perasta je moguće napraviti hodočaće brodom do ostrva Gospa od Škrpjela.

"To je jedno mesto koje inspiriše prinčevsko razmišljanje i osećaj blagostanja", istakao je nedavno britanski Telegraf za Boku Kotorsku koji je crnogorske plaže uvrstio u 20 najlepših.

 

Ukoliko ste ljubitelj jahti pravo mesto za posetiti je najluksuznija luka na Mediteranu - Porto Montenegro.

Porto Montenegro

 *Foto: Wikipedia/Stolbovsky

Već nekoliko godina ova luka privlači vlasnike jahti, ali i one koji vole da se nađu u blizini i dožive poseban luksuz.

Porto montenegro

 *Printskrin: Facebook/Beautiful Montenegro

S jedne strane, lepo je videti jahte, a tu ih ima od onih malih do veoma velikih i luksuznih. S druge strane, uz samo more, izgrađene su predivne stambene zgrade u kojima su restorani, barovi, radnje sa evropskim modnim brendovima…

Ako planirate ove godine da leto provedete na crnogorskom primorju, trebalo bi da znate da je voda Jadranskog mora visokog kvaliteta, kao i da 30 kupališta u Crnoj Gori nosi Plavu zastavu (Blue flag)koja se dodeljuje samo najčistijim plažama.

Prva plaža sa plavom zastavicom u 2018. godini bila je Kamenovo, koja je takođe i višegodišnji dobitnik ovog prestižnog ekološkog priznanja.

Ipak, postoji veliki broj plaža sa plavim zastavicama, a ovde možete pogledati spisak.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article