DECA VEZANA ZA RADIJATORE Poslanica objavila ZASTRAŠUJUĆE SLIKE mališana ometenih u razvoju (VIDEO)

Stravične fotografije maloletnika zbrinutih u Zavodu za zbrinjavanje dece obolele u razvoju koji se nalazi mestu Pazarić u okolini Sarajeva potresle su BiH, a zatim i čitav region. Kako prenose mediji iz BiH, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Sabina Ćudić iznela je šokantne detalje o tretmanu štićenika ove ustanove.

Na fotografijama koje je poslanica dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore, piše Klix.

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

 

- Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtev za hitnom smenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH usled nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Deo dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci - kazala je Ćudić.

Neophodno je, kaže Ćudić, da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva.

 

Ona je apelovala na Tužilaštvo da ubrza istražne radnje i najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje nekoliko zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja dece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rešenja.

 *FOTO: KLIX / RAS SRBIJA

- Tražimo da da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izveštaj o sprovedenim merama - rekla je Ćudić.

Podsetila je na stav Vlade FBIH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebekorisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koje govore suprotno, prenosi Srpskainfo.

(Izvor: blic.rs)

Share this article