Irska, obećana zemlja: Sve što niste znali o najzelenijoj državi na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Svakodnevno slušamo kako je Irska idealna zemlja za život. U ovu temu se nećemo uplitati, ali sigurno znamo zašto je vredno kupiti avionsku kartu i posetiti ovu zelenu idilu!

Prelepi predeli, nacionalni parkovi, legende o zločestim irskim patuljcima,gaelski jezik, Ratovi zvezda i Igra prestola, NLO, riđokosi i ljubavne romanse.

 

Volite prirodu? Ono što ćete prvo shvatiti je činjenica koliko je zapravo zelena boja raznolika. Teško da ćete bilo gde drugde pronaći toliko nijansi zelene boje. Već na prvi pogled kod sletanja aviona zaljubićete se u prelepe krajolike. Naša preporuka je da odaberete let u jutarnjim satima, jer ovo ćete sigurno pamtiti dugo.

Ni višesatna vožnja autobusom s jednog na drugi kraj Irske neće vam teško pasti. Iz iskustva znamo, i razgovor s napornim strancima postaje prijatan.

Foto: Shutterstock

 *Foto: Shutterstock

Evo vam još jedan razlog - Konemara je nacionalni park smešten na samom zapadu na području Galvaja. Možete posetiti izložbu o krajolicima nacionalnog parka, audio-vizualni šou, jahati na ponijima, iskusiti šetnju Dajmond Hilom (Dijamantskim brdom) ili samo sesti i popiti koju kriglu piva.

Najveći sisar u parku je poni, pa se naleta opasnih životinja ne morate plašiti. Pre nego što krenete, naučite reči njihove tradicionalne pesme Hills of Connemara.

 

A legende? Svi vole legende, pa tako oni koji su barem malo upoznati s irskom kulturom žele da pronađu male zelene irske patuljke s velikim šeširima na glavi. Teško da ćete ih pronaći, ali dali smo vam dobar povod za odlazak!

Zamislite da svojim unucima pričate kako ste šetali onim prethodno spomenutim zelenim puteljcima, spotakli se, lupili glavom o beton i probudili se kraj malog zelenog patuljka koji vam se smeje zbog vaše nezgode.

Foto: Thinkstock

 *Foto: Thinkstock

Ako i doživite ovakav peh i nađete se u ovakvoj, na prvi pogled neprijatnoj situaciji, patuljak će vam pričati na gaelskom. Irski gaelski jedan je od dva zvanična irska jezika. Samo 5% stanovništva zna da ga priča, a kad se vratite s ponosom se možete hvaliti da ste posetili Eire (Irsku).

Dok ste tamo, pozdravljajte se s Dia dhuit! Posetite i Galvej, mesto u kojem živi najviše izvornih govornika gaelskog jezika.

Foto: Thinkstock

 *Foto: Thinkstock

Volite i filmove? Tamo vam ni toga neće nedostajati. Posetite Wild Atlantic Way, lokaciju na kojoj su snimani sedmi i osmi nastavak legendarnog filma Ratovi zvezda. Skelig Majkl, kameno ostrvo u jugozapadnoj Irskoj, mesto je na kojem su snimljeni ključni kadrovi. Ko zna, možda se vratite s fotografijom Luka i njegovog svetlosnog mača! Uz to, ostrvo je i pod UNESCO-vom zaštitom.

 

Foto: Thinkstock

 *Foto: Thinkstock

Preporučujemo posetu lokacijama na kojim je snimana poznata serija Igra prestola. Posetite zamak Winterfell ili Kingsroad i uživajte u čaju i srednjovekovnom druženju. Obucite neki od kostima koji je bio korišćen na snimanjima, obiđite filmski set, zamislite da ste Džon Snou i doživite svoju srednjovekovnu avanturu!

Foto: Thinkstock

 *Foto: Thinkstock

Ako ste se odlučili na polazak, setite se i ovog. Poznat je podatak da je u Irskoj prijavljen najmanji broj ukazivanja svemirskih letelica. Isto tako, 70 odsto Irkinja upustilo bi se u ljubavnu aferu na putovanju na koje odlaze bez bračnog druga ili dece. Pogađate, čak 90 odsto muškaraca učinilo bi isto.

Želite ljubavnu avanturu? Krenite! Razbijte i mit o prevlasti riđokosih Iraca. Njih samo 9 odsto diči se ovakvom prirodnom bojom kose. I nemojte se bojati da nećete popiti svoju kriglu finog irskog pale alea. Dablin ima jedan pab na svakih 100 stanovnika!

 

(Izvor: punkufer.hr)

Share this article