ISTRA Komšije otkrile zašto je otac zatvorio prozore na autu i ostavio ćerkicu, koja je umrla na +40

Velika tuga obavila je Rovinjsko Selo i Sutivanac zbog smrti četvorogodišnje devojčice koja je prošlog četvrtka dva sata bila u užarenom automobilu. Devojčica se borila za život, ali je na kraju preminula. U ponedeljak je podlegla od posledica toplotnog udara i dehidracije u riječkoj bolnici Kantrida.

Do tragedije je došlo jer je njen 33-godišnji otac ostavio da spava na parkiralištu u automobilu ispred njegovog frizerskog salona u Rovinjskom Selu.

Budući da tamo ima salon i jednog zaposlenog, svaki dan je putovao na posao iz tridesetak kilometara udaljenog mesta u kom živi sa trudnom suprugom i još jednim detetom.

 

Frizerski salon je u utorak bio zatvoren, a na vratima je stajalo da će da bude tako do daljnjeg. Očevi prijatelji i meštani su šokirani i tužni.

- On je operisao koleno i taj dan je trebalo da dođe da radi. Bila je gužva, devojčica je zaspala u autu, on je ušao u salon i počeo da radi. Auto je bio parkiran odmah do ulaza u salon, tako da može da vidi da li mu se ćerka probudila. Budući da su u ulici radovi, zatvorio joj je prozor kako prašina ne bi ulazila u automobil. Mislio je da spava. A onda su radnici koji tu rade videli da nešto sa njom nije u redu i pozvali pomoć. Ostalo znate - rekao je frizerov prijatelj i člna tamošnjeg mesnog odbora Emil Radovan.

Zatvorenik, rešetke, dete automobil, hitna pomoc, policija hrvatska

 *Foto-ilustracija: Profimedia/allOver Photo, Alamy,

Otac je posle toga nazvao Hitnu pomoć, devojčica je odmah prenesena u salon koji je bio klimatizovan, te je ona prevezena u bolnicu u Puli.

Tu je njeno stanje stabilizovano, pa je prevezena u Rijeku gde je tri dana bila kritično, te su počeli da joj otkazju organi. Preminula je u ponedeljak.

- Teška tragedija. Ne znam detalje, ali ljudi svašta govore. Ja znam da polovina toga nije istina jer je on bio dobar i savestan. Znam da je bio na porođaju kada se rodila. Imaju još jedno dete i još jedno na putu i sada će sve biti teško prebroditi - kaže sused.

 

Devojčica tih dana nije išla u vrtić jer je bila bolesna, zato ju je otac sa sobom poveo na posao.

Otac će zbog svoje ogromne nesmotrenosti da odgovara krivično. Istarska policija već je u nedelju završila svoje kriminalističko istraživanje i utvrdila da je počinjeno krivično delo povrede detetovih prava.

Bivši državni advokat iz Pule Davor Štroga, koji se bavi krivičnim zakonom 30 godina, rekao je da prema strogom kaznenom zakonu najveća kazna za povredu detetovih prava sa smrtnim ishodom od 3 do 15 godina zatvora.

- Zaista ne možemo da nađemo nikakvog opravdanja za tu tragediju, ali Centar za socijalno rad nije bio upućen u tu porodicu. Riječki centar je duboko ušao čim se saznalo za ovaj tragičan slučaj. Sada je na stručnjacima da procene koje su kompetencije roditelja za staranje o ostalo dvoje dece i donesu odluku - navela je ministarka Nada Muragić.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article