Konačno: Otkrivena tajna Uskršnjeg ostrva!

Živeli su na udaljenom ostrvcetu usred Paficika, 3.700 kilometara zapadno od Južne Amerike i 1.770 kilometara udaljeni od najbližeg ostrva i podizali su ogromne, misteriozne kamene statue koje zure sa brežuljaka.

Ali drevni Polinežani koji su naseljavali Uskršnje ostrvo (Rapa Nui), nisu bili toliko izolovani koliko se ranije mislio.

Naučnici koji su sproveli genetsku studiju objavili su svoja otkrića u listu „Current Biology“ i naveli da je ovaj drevni narod imao značajnih kontakata sa američkim Indijancima stotinama godina pre dolaska Zapadnjaka na ostrvo 1722. godine.

Narod Rapa Nuija stvorio je jedinstvenu kulturu najpoznatiju po 900 monumentalnih kamenih figura – moaija. Kultura je cvetala od 13. veka do 16. kada je počela da propada.

 

Genetski podaci 27 stanovnika Uskršnjih ostrva pokazuju da je do ukrštanja naroda Rapa Nuija i Južne Amerike došlo između 1300. i 1500. godine, piše Rojters.

– Pronašli smo dokaze genetske povezanosti između ove i populacije Indijanaca što pokazuje da je postojala drevna okeanska, migraciona ruta između Polinezije i Amerike – rekla je vođa studije Ana Sapfo Malaspinas iz Centra za geogenetiku Universiteta Kopenhagen.

Ahu-Akivi-1

Genetski dokazi pokazuju da su ili Rapa Nui putovali ka Južnoj Americi ili da su stanovnici Amerike išli ka Uskršnjim ostrvima.

Stručnjaci su naklonjeniji prvoj verziji i veruju da su stanovnici Rapa Nuia drvenim kanuima nedeljama plovili okeanom kako bi došli do Južne Amerike, kao i da je do ukrštanja naroda došlo pre 19 do 23 generacije.

Sa belcima, Rapa Nui su počeli da se mešaju tek kasnije, u 19. veku.

Malaspinas kaže da su po genetskoj strukturi, narod Rapa Nui 75 odsto Polinežani, 15 odsto Evropljani i 10 odsto indijanskog porekla.

(Izvor: Beograd.in)

Share this article