MALI BORCI SE DRŽE ZAJEDNO: Ptićima oluja ubila roditelje, a meštani im pomogli da prežive!

Pre nedelju dana nevreme je zahvatilo novogradiško područje u mestu Sičice u Hrvatskoj. Dve male rode postale su siročići.

Jak vetar i munje izbacili su iz gnezda u blizini tamošnje osnovne škole tri ptića i njihove roditelje. Preživela su dva ptića, koja su zbog gladi počela da traže hranu po mestu.

"Bili su tako maleni, nisu znali ni da lete. Pokušavali su da šire krila, ali nisu uspevali da polete", kaže Ivan Ruškan iz Sičica.

 

Ptići su za samo nekoliko dana ojačali, jedno od njih čak uspeva da poleti do gnezda, ali se u njemu kratko zadržava jer ne može bez brata ili sestrice.

Uglavnom su zajedno, ulaze i u dvorišta jer su shvatili da će im ljudi nešto dati da jedu.

*FOTO: PROFIMEDIA

Baš poput ostalih meštana Sičica, Ivan se nada kako će uspeti da othrani ova dva ptića koji bi već idućeg meseca trebalo da budu spremni za daleki put u Afriku, gde će provesti zimu i možda se na proleće vrate u Sičice.

"Znaćemo jesu li to upravo naše rode jer su im pre nekoliko dana stavili prstenje oko noge, mislim da su one preživele ono najgore i iz dana u dan su sve snažnije. Verujem da će uspeti da se u potpunosti oporave pre polaska na daleki put", zaključio je Ivan.

Nesrećno gnezdo

Pre nekoliko godina gnezdo se zapalilo zbog reflektora koji se nalazi ispod njega i u njemu su izgorele rode koje su se tek bile izlegle.

(Izvor: 24sata.hr/ Preuzeto sa: Kurir.rs)

Share this article