Misterija ostrva Andama: Jezivi običaj izolovanog plemena Jarava šokirao svet! (VIDEO)

Jarava je pleme koje živi na ostrvu Andama, nema kontakt sa spoljnim svetom, ima jezivi običaj da ubija decu koja imaju svetliju puti jer se veruje da takva deca imaju oca van te zajednice.

Ubistvo petomesečne bebe na udaljenom ostrvu u Indijskom okeanu otvorilo je debatu o vladavini prava u jednom od najprimitivnijih plemena na svetu.

Zločin se dogodio blizu Jarave gde živi grupa od 400 nomada, koji se pretežno bave lovom i sakupljanjem hrane. Beba je imala svetliji ten u odnosu na ostatak plemena, pa se pretpostavljalo da je otac neko iz spoljnog sveta. Zato je ubijena prema ritualnim običajima ovoga plemena.

 

U prošlosti indijske vlasti su u želji da imaju što manje kontakta sa aboridžinskom kulturom okretale glavu od ovakvih ubistava. Pored toga, od kontakata sa spoljnim svetom zaštićeni su i zakonima Indije.

I zaista, 200 godina od kako je britanska imperija izgradila koloniju na ovom ostrvu ni jedna osoba iz Jarava plemena nije čak ni osumnjičena za zločin.

Ali policija je pokrenula istragu nakon što su vladini službenici zaduženi za ovo pleme podneli krivičnu prijavu. U zločine su umešana i dva muškarca koji su deo zajednice izbeglica iz Bangladeša koja je naseljena na ovom ostrvu. Jedan je optužen da je obezbedio alkohol za ubicu iz Jarava plemena pre nego što je odlučio da ubije dečaka. Drugi je optužen da je otac bebe koja je ubijena.

U međuvremenu, ubica iz Jarava plemena, koji je viđen da ulazi u šator majke noć pre nego što je dečak udavljen, i dalje je na slobodi.

 

„Za sada policija ne može da uhapsi čoveka iz tog plemena„, rekao je Denis Giles, urednik Andaman hronike.

„Indijska vlada mora da odluči koji i kakvi zakoni iz spoljnog sveta mogu da implementiraju u Jarava pleme“, dodao je on.

Samir Ačarja, lokalni aktivista, rekao je za Njujork Tajms da Jarava ima pravo da održava čistoću svoje rase.

Jarava pleme na ovom ostrvu živi 50.000 godina i veoma zategnuti odnosi sa spoljnim svetom datiraju od davnina, još kada ih je Marko Polo opisao da imaju glave kao psi.

 

(Izvor: blic.rs / telegraph.co.uk)

Share this article