Ova slika uplakanog prvaka sa autizmom obišla je region: Sedi ispred škole i plače, pomoćnika nema (FOTO)

Hrvoje Kozmus, otac dečaka sa posebnim potrebama koji je krenuo u prvi razred osnovne škole "Bogoslav Šulek" u Slavonskom Brodu, na Fejsbuku se oglasio o prvom danu škole. Fotografisao je sina kako sedi i plače pred školom.

Naime, budući da mu je sin dete sa posebnim potrebama, treba da ima pomoćnika u nastavi, kog, kako otac navodi, dečak nije dobio jer je još na obuci. Uz sve to, otac dečaka rekao je da je i ranije bio u školi, ali tad nisu hteli ništa da mu kažu, te je takođe naveo kako je saznao da će jedan pomoćnik u nastavi da radi sa troje dece.

 

- Škola za budućnost. Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizam) sedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema. Niko nam ništa nije rekao pre, iako smo bili u školi. Da bi danas saznali da nema pomoćnika jer je na obuci. E i da, jedan pomoćnik na troje dece. Stvarno "krasno". Hvala vam na "prekrasnom" prvom danu škole - napisao je dečakov otac.

Dodao je i da su mu prilikom upisa rekli da bi dete trebalo da ide u specijalnu školu.

- Međutim, lekarka iz Opšte bolnice Dr Josip Benčević napravila je procenu mog sina i rekla da bi trebalo da ide u redovnu školu. Dobili smo svu dokumentaciju kojom mu se odobrava asistent u nastavi, međutim, danas ga nije bilo niti se zna kad će doći. Čuo sam od drugih roditelja da je direktorka na roditeljskom sastanku prošle srede rekla da su dobili troje dece sa posebnim potrebama i da će svi zajedno da dobiju jednog asistenta. Potom je supruga u petak bila u školi i tamo su joj rekli da oni još ništa ne znaju - rekao je on za "Index.hr".

Šokirao se kada je saznao da će dvoje dece sa Daunovim sindromom i njegov sin da imaju samo jednog asistenta. Tvrdi da je nemoguće to da se izvede.

Direktorka škole inače nije bila dostupna za komentar, a u Ministarstvu nauke i obrazovanja navode da rade najbrže što mogu da sva deca kojima je to potrebno dobiju asistenta, ali i da su ove godine preplavljeni zahtevima.

- Ove godine imamo ogroman skok dece kojima je potreban asistent. Tako smo ih pre dve godine imali odobreno 2.955, prošle godine ih je odobreno 3.064, a ove godine smo dobili više od 3.800 zahteva - navodi se u saopštenju.

(Izvor: index.hr)

Share this article