POTOP JE NA KORAK OD NAS: Ispod Grenlanda naučnici otkrili nešto jezivo, što diže nivo mora za 7 metara! (VIDEO)

Naučnici su odavno znali da veće temperature vazduha doprinose odmrzavanju ledenih površina na Grenlandu, a nova istraživanja otkrila su novu pretnju koja napada led odozdo.

Tople okeanske vode koje se kreću ispod ogromnih glečera pojačavaju i ubrzavaju njihovo otapanje, prenosi CNN. Ovo otkriće objavljeno je u ponedeljak u časopisu Nature Geoscience nakon naučnog proučavanja jednog od mnogih "jezika" na ledu u području ledenjaka Nioghalvfjerdsfjorden na severoistoku Grenlanda.

 

Ledeni jezik je led koji lebdi na vodi ne odvajajući se od leda na kopnu. Ogroman jezik koji su proučavali naučnici dugačak je skoro 80 ​​kilometara. Studija je otkrila podvodnu struju široku skoro dva kilometra, gde je topla voda sa Atlantika mogla teći direktno do glečera, dovodeći ogromne količine toplote u kontakt sa ledom, što je ubrzalo otapanje ledenjaka.

"Sada je jasan uzrok ovog brzog raspada", kaže Žanin Šefer, okeanograf iz Nemačkog instituta Alfred Vegener koji je vodio tim istraživača. Naučnici su otkrili sličnu struju u blizini drugog grenlandskog glečera gde se ogromni ledeni jezik odlomio i uputio se ka okeanu. Odmrzavanje ogromnih količina leda na Grenlandu trenutno je najveći pokretač rasta globalnog nivoa mora, a prema decembarskoj studiji časopisa Nature, ledeni pokrivač Grenlanda rastvara se sedam puta brže od 1992.

Taj ledeni pokrivač ima dovoljno vode da podigne nivo mora više od sedam metara . Rekordni nivoi zabilježeni su na većem dijelu Arktika prošlog ljeta, što je uzrokovalo topljenje 11 milijardi tona ledene površine Grenlanda za samo jedan dan, upozoravaju naučnici. Samo u julu ledena kapa Grenlanda izgubila je 197 milijardi tona leda, kaže Rut Motram, klimatolog iz Danskog meteorološkog zavoda. Temperature vode takođe su oborile rekorde u 2019. godini. Prema studiji objavljenoj u časopisu "Advances in Atmospheric Sciences", temperature okeana prošle godine su bile 0,075 stepeni Celzijusa iznad proseka 1981-2010.

 

Toplota koju danas apsorbuju svetski okeani generirala bi otprilike pet atomskih bombi bačenih na Hirošimu, pod uslovom da su u svake 25 godina bile bačene svake sekunde. Topliji okeani utiču na morski život i mogu rezultirati padom ulova u delovima sveta u kojima su ribe glavni izvor hrane.

(Izvor: Kurir.rs / Večernji.hr)

Share this article