Prizor od kojeg je ceo svet zaćutao: Dečak (13) roni u zagađenim vodama i skuplja smeće da bi preživeo! (VIDEO)

Kina od prošle godine ne uzima plastični otpad iz SAD i Evope pa odbačena plastika guši Filipine, Indoneziju, Vijetnam i Maleziju.

Situacija na Filipinima je haotična, smeće se nalazi svuda, ugrožavajući ljudsko zdravlje svakog dana sve više, a siromaštvo tera ljude na drastične mere.

Ranijel je 13-godišnji dečak koji je napustio školu kako bi mogao da izdržava svoju porodicu. Nažalost, osim što nema priliku da se školuje, nema priliku ni da radi negde gde mu zdravlje neće biti ugroženo. On, naime, svakog dana roni u zagađenim vodama kako bi prikupio plastični otpad koji potom prodaje za reciklažu.

 

Estero de Vitas je jedna od najzagađenijih reka u glavnom gradu Filipina, Manili, a većinu otpada čini jednokratna ambalaža koja uništava okolinu. Lokalna deca prisiljena su da skupljaju plastiku u tim zagađenim vodama u nadi kako će naći plastiku za reciklažu.

- Moje ime je Ranijel Mirador. Imam 13 godina. Kad se probudim umijem lice i popijem kafu. Nakon toga skupljam smeće. Tražim plastiku koja vredi nešto novca i komadiće metala. Zarađujem oko pola dolara na dan, a ako mi se jako posreći, dobijem gotovo tri dolara - rekao je dečak za BBC.

Ponekad Ranijel roni po reci da bi naišao na vredan otpad.

- Ne možemo ništa da vidimo u reci jer je voda jako mutna. Zbog toga kad nešto osetimo pod nogama, zaronimo sa zatvorenim očima kako bi to izvadili na površinu. Ponekad se posečem na krhotine stakla - otkrio je dečak.

Napori da se umanje količine otpada na Filipinima rezultirali su smanjenjem količine smeća, ali nedavna studija je pokazala kako su reke daleko od čistih, pa su kao takve opasne za zdravlje.

Ranijel je pokazao svoje rane i ožiljke koje je zaradio roneći u reci. On se često razboljeva, što nije ni čudo s obzirom na zaraznu vodu u kojoj svaki dan boravi.

- Kad sam bolestan, spavam celo popodne i ne izlazim iz kuće. Teško je ovde biti dete. Čak i kad je jako prljavo, moram to da radim. Nema veze što smrdi, mojoj porodici treba novac - objašnjava dečak, čija porodica dok on na taj način zarađuje novac, redovno kupuje proizvode s jednokratnom ambalažom, što je popularna "pay as you go" opcija za porodice koje žive na rubu siromaštva.

Istovremeno je jedan od najvećih zagađivača vode na Filipinima.

(Izvor: espreso.rs)

Share this article