PTICE ULETELE U MOTOR AVIONA Pilot Damir shvatio da mora da sleti ILI ĆE SVI UMRETI (FOTO) (VIDEO)

Avion u kojem je bilo 233 putnika i članova posade kompanije "Ural Erlajns" poleteo je iz Moskve za Simferopolj kada su ptice uletele u motor.

Prilikom sletanja povređene su 23 osobe lakše uključujući devetoro dece. Samo je jedna žena zadobila teže povrede i nalazi se u bolnici.

 

Piloti su brzo ugasili motore i podigli stajni trap. Avion je sleteo direktno na trup u polje kukuruza u blizini sela Ribaki.

 *FOTO: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Neimenovani putnik rekao je ruskoj televiziji da je avion po poletanju počeo da snažno da se trese.

-Posle pet sekundi, svetla na desnoj strani aviona su počela da trepere i osetio se miris gorenja. Onda smo sleteli i svi su izjurili - rekao je on.

 *FOTO: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Ruski državni mediji okarakterisali su sletanje ovog aviona kao "čudo" na Ramenskom, regionom gde je avion sleteo nedaleko od aerodroma Žukovski.

 

Takođe hvale pilota Damira Jusupova kao heroja koji je, kako kažu, spasio 233 života "maestralnim sletanjem aviona bez točkova i motora, pravo u kukurzno polje".

-Zahvaljujući njegovim visokim kompetencijama i dobro koordinisanim akcijama posade, omogućeno je sletanje aviona i izbegnute su tragične posledice. Jusupov (41) ima 3.000 sati letačkog iskustva - rekao je portparol aviokompanije.

 *FOTO: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Inače, iz aviona je iscurila oko tona goriva.

-Avion je imao 16 tona goriva u rezervoaru. Potrošio je 500 litara. Nakon prinudnog sletanja došlo je do curenja goriva koje je sad zaustavljeno. Iscurilo je možda i tona goriva - rekao je izvor iz službe za vanredne situacije.

 

Podaci iz crne kutije su očuvani i biće predati stručnjacima na analizu.

-Crne kutije iz aviona A321 nisu oštećene prilikom prinudnog sletanja kod Moskve - rekao je portparol Međudržavnog komiteta za avijaciju.

Kompanija je navela da je avion značajno oštećen i da neće više leteti. Pokrenuta je i istraga.

 *FOTO: SERGEY ILNITSKY / EPA;

DRŽAVNO ODLIKOVANJE ZA PILOTA

Kremlj je danas saopštio da će "heroju" pilotu Damiru Jusupovu dodeliti državno odlikovanje zbog toga što je uspešno izveo prinudno sletanje.

-Danas je stvarno dobar dan. Čestitajmo jedni drugima što je 233 putnika i članova posade živo, poželimo brz oporavak onima koji su povređeni i čestitamo herojskom pilotu koji je spasio živote i prizemljio avion - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(Izvor: blic.rs)

Share this article