Radiokativne vode: U Černobilju snimljeni "čudovišni mutanti”

U poslednjih nekoliko godina, Jutjub korisnica "bionerd23" objavljuje neobične i opasne snimke iz zone radijacije Černobilja.

Za nju ne postoji višak štetnog zračenja ili suviše rizičan izlet. 
Pre više od sedam godina s radošću je pričala o analizi štitne žlezde zbog koje su joj lekari ubrizgali radioaktivni tehnecijum. 
"Ja sam radioaktivna žena i mnogo mi je zabavno", napisala je u opisu snimka na Jutjubu.

 

Tokom jedne od poseta Černobilju, devojka je snimila ogromne somove u bazenu s rashladnim materijalom nekadašnje nuklearke. 

Grdosije od dva metra mirno su plivale, a “bionerd23” je smireno objasnila da verovatno nisu mutanti. 

"Tu veličinu najverovatnije dostižu zato što ih niko ne lovi", rekla je.

 

 Na drugom snimku devojka jede jabuke iz Černobilja, čiju radioaktivnost zatim poredi s radioaktivnošću nekih drugih namirnica. Zaključila je da je jabuka iz Černobilja zapravo daleko bezbednija od pečuraka iz šume u Nemačkoj. 

Zašto “bionerd23” eksperimentiše s tako opasnim stvarima? 

"Odbacite svoje strahove i sve što ste čuli. Prigrlite Zonu", rekla je za portal Atlas Obscura.

 

 

Na velikoj radioktivnoj zoni već decenijama niko ne živi otkako je reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobilj eksplodirao tokom sigurnosne provere nešto pre pola dva ujutro 26. aprila 1986. godine. 

U narednih deset dana, nuklearno gorivo je gorelo, raspršujući oblake otrovne radijacije širom kontinenta. 

Naročito su teško bile zahvaćene Ukrajina, Rusija i Belorusija. I dok su na mestu nesreće počele da se naslućuju razmere katastrofe, sovjetske vlasti javno su ćutale u skladu s tradicijom da se ne govori o nesrećama koje bi mogle ukaljaju ugled te supersile u doba Hladnog rata. 

Tek narednog popodneva evakuisano je 48 hiljada stanovnika Pripjata, grada udaljenog 3 kilometara od nuklearne elektrane u kojem su živeli njeni zaposleni sa svojim porodicama.

 

 

(Izvor: Express.hr)

Share this article