Sada ima svoj biznis! Uložio je samo 700 dinara u staru šivaću mašinu i počeo da pravi ono čega bi se retko ko setio (VIDEO)

Prvu šivaću mašinu Mario je kupio na Hreliću za pet evra. Tada nije znao ništa o šivenju, ali želja za izradom komada planinarske opreme je pobedila neznanje.

Mario Veneti voli da stvara svojim rukama i baš tako opisuje svoje profesionalno opredeljenje. Do ideje za proizvodnju visećih ležaljki, odnosno "hammocka" došao je iz sopstvene potrebe, piše Dnevnik.hr.

Od rane mladosti 27-godišnji Mario se bavi planinarenjem, pa je svaka udobnost na vrhovima planina viših od 1.500 metara za njega nužnost.

Sa 20 godina osmislio je "hammock" na svoj način, viseću ležaljku sa kojom može biti siguran da će je jednostavno podesiti, da mu u ležaj neće ulaziti razne životinje i, najvažnije, da će mu biti udobno.

Kako je Mario naučio da šije?

Ne nalazimo svaki dan mladiće koji znaju da šiju. Mariov profesionalni izbor postao je još zanimljiviji kad je objasnio kako na umeće šivenje gleda isto kao i na kuvanje obroka.

 

Kaže, bez hrane ne možemo, a u današnjem svetu ne možemo ni bez odeće.

- Ja sam odabrao dizajniranje i šivenje visećih ležaljki, ali mislim da svaki čovek treba da zna da šije, to je osnovno - objašnjava Mario.

Prvu šivaću mašinu Mario je kupio na Hreliću za 40 kuna (pet evra). Tada nije znao ništa o šivenju, ali želja za izradom komada planinarske opreme je pobedila neznanje sa kojim se u početku svog poslovnog puta susreo.

Kako funkcioniše šivaća mašina, saznao je nakon što ju je rastavio na delove, sve detaljno proučio i tako povezao celu priču o mehanizmu.

   

Sa tim je znanjem došao u Udruženje Kamensko, poznatu po nesalomljivom duhu krojačica koje se nakon svih nedaća i dalje sastaju u svojim prostorijama udruženja i obučavaju sve one koji žele da nauče više o poslu koji one obavljaju najbolje. Uz njihovu podršku ozbiljnije je krenuo u izradu.

Nabavka materijala, proizvodnja, ručno šivenje, komunikacija sa kupcem i dostava – sve to Mario odrađuje sam.

- Direktno komuniciram sa svakim kupcem pa svaki "hammock" može biti personalizovan - kaže on.

Najizazovniji je deo njegovog posla pre početka planinarske sezone. U tom razdoblju iz ruku ne ispušta iglu, konac i materijal, ali ni svoj mobilni telefon pomoću kojeg neprestano komunicira sa svojim klijentima.

Ne sme da zaboravi ni na marketing pa tako, osim usmenom predajom, promociju odrađuje i na stranicama na Fejsbuka i Instagrama, na koje postavlja fotografije koje takođe pravi sam.

Kako nastaje Hemmens – hammock by Vens?

Posebnost ovog "hammocka" u tome što je izrađen od laganog materijala, težak oko pola kilograma, a ima i posebnu kopču koju je Mario takođe sam dizajnirao kako bi pojednostavio način vezanja za stabla.

- U početku sam koristio najobičniji čvor, ali reakcije ljudi nisu bile jako pozitivne i nakon brojnih pokušaja rešio sam najveći problem "hammocka" – vezanje. Kopča je od aluminijuma, teška samo 19 grama, izrađuje se u Hrvatskoj i jednostavno se koristi - kaže Mario.

Kako je mladom preduzetniku na hrvatskom tržištu?

Iako je izuzetno ponosan na ono što je postigao, Mario kaže kako je u Hrvatskoj jako teško i smatra da bi na globalnom tržištu njegov posao mnogo brže mogao da postane unosan biznis. Smatra i kako mladim preduzetnicima u Hrvatskoj nedostaje pomoći – i finansijske i savetodavne, piše Dnevnik.hr.

- Najteži je deo u ovom poslu to što sam sam. I kad dođem tu da šijem, ponekad i deset sati na dan, i dalje sam sam. Osećam se kao "stare švalje" koje sednu za šivaću mašinu i ceo dan "udaraju", ali opet na kraju dana tu je nešto moje što sam sam postigao i napravio, i to mi daje podsticaj da idem dalje - zaključuje Mario.

(Izvor: Dnevnik.hr / Preuzeto sa: Telegraf.rs)

Share this article