Selo koje zasadi 111 stabala drveća svaki put kada se rodi devojčica

Stanovnici indijskog sela Piplantri zasade 111 stabala drveća svaki put kada se rodi devojčica.

Cela zajednica se brine da to drveće opstane, i da raste zajedno sa devojčicama. Tokom godina, uspeli su zasaditi preko četvrt miliona stabala na tamošnjim proplancima.

 

Da bi obezbedili finansijsku sigurnost ženske dece, meštani za svaku rođenu devojčicu sakupe 21,000 rupija i uzmu 10,000 rupija od roditelja. Taj iznos onda stave na štednju koja se može podići tek kad devojčica napuni 20 godina. Da bi bili sigurni da će devojčica dobiti odgovarajuće obrazovanje, meštani od roditelja zahtevaju potpisanu potvrdu koja im zabranjuje da je udaju pre nego što napuni dovoljno godina za zakonsko sklapanje braka.

Shyam Sundar Paliwal, bivši poglavica sela, pokrenuo je ovu inicijativu u sećanje na svoju ćerku Kiran, koja je umrla nekoliko godina ranije.

Inicijativa koja je započela 2006. godine pretvorila je selo Piplantri u oazu. Rođenje devojčice se sada slavi i selo je prepuno raznovrsnog drveća, većinom voćaka, što je dovelo i do porasta nivoa vode.

Inicijativa je pomogla i privredi ovog malog mesta. Da bi zaštitili drveće od termita, zasadili su više od 2.5 miliona stabljika Aloe vera oko njih. Postepeno, meštani su shvatili da se Aloe vera može obrađivati i prodavati u raznim oblicima. Tako da ova zajednica sada proizvodi i prodaje proizvode na bazi aloe.

(Izvor: buka.com)

Share this article