Svake noći oko tri na tom mestu dešavalo se nešto neverovatno, a kad su iskopali GROB ostali su u ČUDU

Članovi Društva za zaštitu kulturno-istorijskih i prirodnih vrednosti Jajca prošle godine su Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podneli peticiju za proglašavanje nekropole stećaka Katica nacionalnim spomenikom.

Ljubica Brtan-Cvitanović rođena je u blizini nekropole Katica, za koju se vežu razne priče i legende. Tako je, kako kaže Ljubica, jedan stećak svake godine svetleo, i to uvek u isto vreme. Ovaj fenomen pojavio se pre 30 godina.

- Sećam se da se to uvek dešavalo oko tri ujutro. Moj otac je prvi uočio tu neobičnu pojavu, prišao je stećku na nekoliko metara i video vatrene iskrice koje su frcale iz njega - govori Brtan-Cvitanović.

 

Naredne večeri, njen otac pozvao je komšije da zajedno prisustvuju ovom fenomenu. No, iskrica te noći nije bilo. Tada su odlučili da iskopaju grobnicu koja se nalazila ispod stećka.

- U grobnici su bile kosti muške i ženske osobe te jedne bebe. Posle su odnesene u Zemaljski muzej BiH u Sarajevu – govori ova Jajčanka.

Uskoro će ova nekropola sa 23 stećka, od kojih je većina s karakterističnim nišama, biti proglašena nacionalnim spomenikom BiH i to će, ujedno, biti 30. spomenik u Jajcu.

Peticiju za nominaciju stećaka na listu nacionalnih spomenika pripremali su jajački arheolozi Mirza Kapetanović i Franjo Leovac.

- Osim toga, članovi Komisije posjetili su Franjevački samostan u Jajcu. Razgovarali su s gvardijanom, fra Antom Šimunovićem radi utvrđivanja kriterijuma i procene vrednosti za proglašavanje samostana nacionalnim spomenikom kulture od izuzetnog značaja - rekao je Kapetanović.

U Jajcu je, inače, u okviru pilot-projekta "Registrirovanje stećaka u BiH" pronađena i zabeležena 31 nekropola i one broje ukupno više od 380 stećaka.

(Izvor: srbijadanas.com / avaz.ba)

Share this article