TUGA DO NEBA Veliki borac Fernando Riksen PREMINUO posle duge i teške bolesti

Bivši holandski fudbaler Fernando Riksen preminuo je danas u 43. godini posle teške bolesti, saopštio je Rendžers iz Glazgova u kome je igrao.

Riksen, koji je tokom karijere nastupao i za Fortunu, AZ Alkmar i Zenit iz Sankt Peterburga, od oktobra 2013. godine borio se sa oboljenjem neurona.

 

Šest godina je vodio borbu kako bi pomogao i drugima sa istim problemom, čak i otvorio fondaciju i okupio 41.000 navijača na humanitarnom meču na stadionu “Ajbroks” kada je sakupljeno 320.000 funti.

Fernando Riksen

 *Fernando Riksen / FOTO: PRINTSKRIN INSTAGRAM / PROMO

Nedavno je Riksen objavio srceparajući snimak nakon šestogodišnje borbe s bolešću motoričkih neurona. Njemu je 2013. dijagnostifikovana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), neurodegenerativni poremećaj u kome dolazi do propadanja nervnih ćelija mozga i kičmene moždine.

Snimak je napravljen u bolnici Sveti Andrej u Airdrijeu, a u njemu danas 42-godišnji Riksen poziva svoje navijače da dođu na humanitarno veče koje naziva “posljednjom u životu”, a sa koje će prihod ići za pomoć obolelima od ove bolesti.

 

Govoreći uz pomoć aparata Riksen je poručio:

- Pozdrav. Imam posebno veče 28. juna. Kako mi postaje sve teže, to će biti moje poslednje večre Dođite i učinite da to bude veče za pamćenje. Nadam se da se vidimo uskoro - rekao je bivši igrač Fortune Sitard, AZ Alkmara, pomenutog Rendžersa i Zenita koji je tokom karijere 12 puta igrao za holandsku reprezentaciju.

Fernando Riksen

 *Fernando Riksen / FOTO: SCREENSHOT

Riksen je najdublji trag ostavio u Rendžersu u periodu 2000. do 2006, osvojio je po dve titule prvaka i Kupa Škotske, stigao i do kapitenske trake, a onda potpisao za Zenit i dve godine kasnije u finalu Kupa UEFA pobedio baš prethodni klub.

Karijeru je završio 2013. godine u matičnoj Fortuni, dok je za reprezentaciju Holandije nastupio 12 puta.

(Izvor: blic.rs)

Share this article