UPRAVO JE OBJAVLJENA JEDNA OD NAJSTRAŠNIJIH VESTI U ISTORIJI: Ovo se nije dogodilo u poslednjih 800.000 GODINA!

Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi Zemlje je porasla na rekordno visok nivo u 2016. godini, saopšteno je iz Svetske meteorološke organizacije (WMO), prenosi BBC.

Prošlogodišnje povećanje nivoa je bilo čak 50 odsto veće od proseka u poslednjih 10 godina. Naučnici kažu da je za ovo zaslužna kombinacija ljudskih aktivnosti (industrijsko zagađivanje) i El Ninja, meteorološkog fenomena koji se javlja na Pacifiku. 

Ovo je dovelo do porasta nivoa ugljen-dioksida koji nije viđen u poslednjih 800.000 godina. 

 

Izveštaj WMO za ovu godinu je baziran na merenjima iz 51 države, a koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi porasla je na 403,3 čestice na milion, u poređenju sa 400, godinu pre.

- Ovo je najveći rast u poslednjih 30 godina. Ovo je veći rast nego 1997-1998., kad smo takođe imali El Ninjo - rekla je Oksana Tarasova, direktorka programa za nadgledanje atmosfere WMO. 

Inače, El Ninjo utiče na rast ugljen-dioksida u atmosferi tako što izaziva suše, koje ograničavaju unos ovog gasa koji vrše biljke i drveće.

Emisije ugljen-dioksida iz ljudskih izvora su se smanjile u poslednjih nekoliko godina, kaže Tarasova, ali naglašava da je važan samo kumulativni efekat, i da će ovaj štetni gas koji uzrokuje globalno zagrevanje u atmosferi ostati vekovima. 

Ovako brza promena nivoa ugljen-dioksida u atmosferi, tvrde naučnici, može inicirati nepredvidive promene u klimatskom sistemu planete, i dovesti do ekološke i ekonomske katastrofe.

- Geološki gledano, ovo je kao velika injekcija vreline. Promene koje će uslediti neće se desiti tokom desetina hiljada godina, kao pre kad se ovo prirodno dešavalo, a ono što je najgore, mi ne posedujemo znanje o sistemu koji je ovde na snazi - rekla je Tarasova. 

 

Prema rečima naučnika, poslednji put je na Zemlji ovolika koncentracija ugljen-dioksida postojala pre 5 miliona godina, u srednjem Pliocenu. Klima je tada bila 2-3 stepena toplija, a nivoi mora szu bili 10-20 metara višinego danas, zbog topljenja leda na Grenlandu i zapadnom delu Antarktika. 

Svi naučnici koji su komentarisali ove rezultate izjavili su da je reč o "velikom problemu" i da je nužno što pre ograničiti emisije štetnih gasova.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je porast nivoa metana u atmoferi. Metan se, naime, oslobađa iz permafrosta, zaleđenog zemljišta na severu planete u kojem je bio nagomilan milionima godina, a njegova visoka koncentracija znači dalje otopljavanje klime, to jest topljenje i emisiju dodatnih količina metana. 

- Veliko povećanje nivoa metana od 2007. godine je nešto drugo. Ovo nije očekivano. Ne razumemo zašto nivo metana raste ovako brzo. Ovo je veoma zabrinjavajuće - piše u izveštaju.

(Izvor: espreso.rs)

Share this article