ZBOG sunđera koji su zaboravili prilikom operacije, u njenom telu, izgubila je NOGU, a sada je dobila PAPRENU ODŠTETU

Amerikanka iz Kentakija kojoj su hirurzi zaboravili sunđer u telu, što je izazvalo komplikacije zbog kojih su na kraju morali da joj amputiraju nogu, dobiće odštetu od 10,5 miliona dolara.

Kerolin Bersti je imala 54 godine kada joj je 2011. u Univerzitetskoj bolnici u Luisvilu ugrađen bajpas. Tokom operacije hirurg joj je greškom presekao venu, a da bi pokupio isteklu krv tim je upotrebio sunđer dimenzija 45x45 centimetara koji su, međutim, zaboravili da izvade.

Bersti, koja danas ima 62 godine, tokom godina se više puta javljala lekarima zbog gastrointestinalnih tegoba, jer joj je sunđer dospeo u creva. Kada je najzad otkriven i odstranjen, otišla je na rehabilitaciju, gde joj se na levoj peti pojavila rana, koji se inficirala tako da su joj morali da joj amputiraju nogu.

 

Tragičan sled grešaka počeo je kada je operisana u martu 2011. radi ugradnje bajpasa.

Dr Marvin Moris, vaskularni hirurg, slučajno je presekao bubrežnu venu, što je, kako je rekao, izazvalo “svinjariju od krvi” i “krizu” pa su lekari morali da očiste povredu hirurškim sunđerom. Medicinske sestre trebalo je da prebroje sunđere pre pauze za ručak, što nisu uradile, objasnio je Džejms Bolus, jedan od advokata nesrećne žene. Bolničko osoblje to, međutim, nije shvatilo kao propis, već kao “smernicu”.

- Politika bolnice nije smernica. Politika bolnice su propisane obaveze - objasnio je on, dodavši da bi za prebrojavanje sunđera bilo dovoljno pet minuta.

Druga kobna greška dogodila se kada je dr Mark Nanli, lekar baptističke Istočne bolnice video sunđer na snimku sa skenera, ali umesto da obavesti pacijentkinju, otpustio ju je sa infekcijom urinarnog trakta, naveo je Bolus u završnoj reči.

Lekarki kod koje se lečila porodica Bersti dr Kim Bramliv, iz Porodičnog zdravstvenog centra, prosleđen je taj izveštaj, ali ona nije obavestila pacijentkinju, smatrajući da joj je dr Nanli to već rekao.

 

U novembru 2016. Bersti je hitno odvezena u baptističku Istočnu bolnicu zbog bolova u gastrointestinalnom traktu. Tek tada su joj lekari rekli za sunđer, koji su tada i odstranili.

Međutim, dok je bila na oporavsku u franjevačkom Zdravstvenom centru na levoj peti joj se pojavila rana od ležanja, koja se inficirala tako da su u julu 2017. morali da joj odseku nogu ispod kolena.

Bolnica joj je pre suđenja ponudila odštetu od 500.000 dolara, koju je ona opisala kao “uvredljivu”, a nakon suđenja ove godine, porota je jednoglasno proglasila krivima Univerzitetsku bolnicu u Luisvilu i porodičnu lekarku Berstijevih.

*FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ / RAS SRBIJA

Dr. Moris, hirurg koji je presekao venu, proglašen je odgovornim sa devet prema tri glasa, ali ne i dr Nanli, lekar, koji je video snimak sa skenera, ali nije obavestio pacijentkinju.

Pacijentkinja je dobila nadoknadu u iznosu od 9,5 miliona dolara za prošle i buduće medicinske troškove, kao i za pretrpljen psihofizički bol i patnje, kao i još milion dolara novčane kazne.

Advokat oštećene je u završnoj reči rekao da je od stručnjaka saznao da je očekivani životni vek njegove klijentkinje skraćen za pet godina kada joj je noga amputirana.

- Ova žena je preživela pakao kakav ne biste poželeli ni najgorem neprijatelju, a oni ne žele da preuzmu odgovornost za to što je ostala bez noge - rekao je on.

(Izvor: blic.rs / dailymail.co.uk)

Share this article